Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mesék, amik nem hiányozhatnak a gyerekszobából

Játékkuckó
2019. 11. 11. 11:00:07
Mesék, amik nem hiányozhatnak a gyerekszobából

A mesék jótékony hatását, tanító jellegét ma már nem vitatják szakemberek, szülők, pedagógusok sem. Az együtt olvasás és a történetekbe való belefeledkezés fejleszti az érzelmi intelligenciát, erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot és felejthetetlen perceket nyújt. De mik azok a népszerű mesék, amiket érdemes elolvasni a gyerekeknek?

Szerencsére bőven van választék gyermekkönyvekből, habár nem árt átgondolni, mit adunk a kicsik és kicsit nagyobbak kezébe. Viszont, ha csemeténkből olvasó, széles látókörű és gondolkodó embert szeretnénk nevelni, ajánlott korán elkezdeni a történetmesélést és meseolvasást. Hogy gyermekünk ehhez szokjon hozzá.

Íme, a népszerű mesék listája, melyek egyaránt tartalmaznak régi és mai történeteket is.

Magyar népmesék

Habár köztudott, hogy a népmesék nem feltétlenül a gyerekeket szólítják meg, nekik is találhatunk köztük megfelelő történeteket, melyeket élvezettel hallgatnak, és később is a javukra vállnak majd. Persze mindenkinek más a kedvence és biztos vagyok benne, hogy minden szülő másra esküszik, néhány mesének töretlen a sikere. Példának okáért ilyen a  Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, vagy A kis gömböc, netán A csillagszemű juhász.

Ez a három mese sokunk gyerekkorát meghatározta és még most is örök érvényű igazságokat tartalmaznak. Emellett természetesen sok-sok népmese létezik, melybe érdemes együtt bepillantást nyerni. Ugyanakkor számos írónk gyönyörű meséiről sem szabad megfeledkezni.

Csukás István – mesék

Csukás István csodálatos meséi megnyugtató, humoros és egyszerű, valamint érthető megoldásokat kínálnak a kis olvasóknak. Ám emellett fantasztikus és szeretetteljes történetekbe repítik őket. Az író állatmeséiről híres, számos írása megélt bábelőadást és megfilmesítést is.

Főleg a tipegő és óvódás korosztályt nyűgözi le Mirr-murr, a kandúr, Pom-Pom, Süsü és Sün Balázs története. Ezeket mindenképp érdemes megismertetni a kicsikkel. Sőt, ha már Csukás Istvánnál tartunk, megéri néhány versét is elolvasni vagy közösen megtanulni.

Sün Balázs erre is jó példa, hiszen a legkisebb tüskéshátú kalandja rímekbe szedve tárul a gyerekek elé. Sün Balázs az, aki a legnehezebb helyzetben sem hagyja cserben testvéreit. Ebből is látszik, hogy Csukás István sem felejtett el tanítani szeretetre, odaadásra és elfogadásra.

Marék Veronika: Boribon sorozat

Marék Veronika plüssmackója, Boribon rengeteg gyermeknek okozott már örömet. Hiszen a cuki mackó mindig kitalál valami mókás dolgot, amit meg kell oldani, és amiből tanulni lehet. A tipegő és óvodás korosztály egészen biztosan ezért a meséért is odalesz.

Bartos Erika-mesék

Bartos Erikát ma már senkinek sem kell bemutatni. Saját gyermekiről szóló könyvei meghozták életre szóló sikerét. De mindemellett Bogyó és Babóca történetei, valamint Brúnó sorozata is a népszerű mesék táborát erősíti.

Történeteinek különlegességét gyarapítja, hogy ő maga illusztrálja a meséket. Bár az írónőről még rengeteg mindent el lehetne árulni, meséiről oldalakat lehetne írni,

Berg Judit: Rumini sorozat

Berg Judit nem Rumini sorozatával lett híres, ugyanakkor a sok-sok meséje közül ez az, ami talán a legközelebb áll a kalandregényekhez, így ovisokat, kisiskolásokat és tinédzsereket egyaránt megfog és olvasásra ösztönöz. A rajongók számára pedig jó hír, hogy Rumini kalandjai több köteten keresztül folytatódnak szenzációs illusztrációkkal.

De ki is az a Rumini?

Rumini egy hajósinas a Szélkirálynő nevezetű tengerjárón. Nem is gondolná a kedves olvasó, hogy kisegér létére mennyire bátor és kalandvágyó. Sok kalamajkába keveredik, ahonnan csak furfanggal és a barátok, na meg néhány varázseszköz segítségével lehet kikeveredni. Ám a kalandorok minidig újabb és újabb veszélyes vizekre eveznek.

Már a kis ízelítőből is látható, hogy Rumini történetei még a felnőtteket is képesek elvarázsolni, csak nyitottnak kell lenni a mesék világára.

Böszörményi Gyula: Gergő-könyvek

Böszörményi Gyula Gergő-könyvei mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ez a meseregény sorozat gyerekek sokaságát szórakoztatta már és ugyancsak megérinti a felnőtteket is. Hiszen a főszereplő, Gergő az álmai és egy utazás alkalmával különleges világba csöppen, ami még az ő élénk fantáziáját is meglepi.

Gergő teljesen átlagos budapesti fiú, de nem átlagos történetei és barátai bárkit lenyűgöznek. Hisz a honfoglalás előtti időkbe, annak mondavilágába és a sámánok különleges birodalmába is elvisznek minket, akik olvassuk a meséket. Mindezt a mai gyerekek számára is élvezhető módon teszik.

Ugyanebben a világban játszódik az író egy másik, ám Gergőhöz kapcsolódó sorozata, a Zsófi-könyvek, melyek ugyancsak rendíthetetlen kalandokat tartogatnak kicsik és nagyok számára.

Jóllehet a népszerű mesék listáját számos történettel és regénnyel bővíthetnénk, ezek egészen biztosan minden olvasót levesznek majd a lábáról. Győződjetek meg róla Ti is.

A cikk forrása: https://hirdrazse.hu/minden-mas/mesek-amik-nem-hianyozhatnak-a-gyerekszobabol/

A fotó forrása: https://hirdrazse.hu/minden-mas/mesek-amik-nem-hianyozhatnak-a-gyerekszobabol/